sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Vihkiryijy kierrätyspitseistä

Upea idea kerrassaan! Luonani Sillanmäellä vieraili ystävättären polttareita viettävä 9 hengen seurue aikeenaan solmia kierrätyspitseistä ja -kankaista vihkiryijy hääparille. Olin kuullut moisesta ryijystä kyllä aiemminkin, mutta ensimmäistä kertaa pääsin ideoimaan ryhmälle toimintasession aiheesta.
Vihkiryijyn juuret ulottuvat 1700-luvulle ja asti ja jopa paljon kauemmaskin, jolloin morsiusparit alkoivat käyttää sitä jalkojensa alla  juhlallisuuden lisäämiseksi. Lisäksi arveltiin sen turvaavan paria pahoilta voimilta.

Homma alkaa värien valinnalla.


Valitsin porukalle kankaita ja pitsinauhoja valmiiksi etukäteen toivottujen värien mukaan. Käsiin tarttui 1950-luvun vaaleanpunaista alushamepitsiä, vaaleansävyisiä silkkipaitoja ja kahmalokaupalla erilaisia pitsinauhoja.
Entisinä aikoina morsmaikku sai ryijyn mukaansa pois kotoa muuttaessaan ja siten mukaan siirtyi vanhempien ja sisarusten rakkaus ja haikeus.

Ehtivätkö innokkaat solmijat ihailla maisemia Maariin ja joelle?
Nyt ryijyn käyttö vihkiparin jalkojen alla on taas lisääntymässä. Onneksi elämme aikoja, jolloin perinteet jälleen merkitsevät siltaa menneeseen, mutta myös uusien keinojen ja materiaalien löytämisen riemua.
Olen onnekas, että sain olla mukana tarjoamassa tälle ystäväporukalle unohtumattoman iltapäivän yhteistyön merkeissä.

Aivan valmiiksi ryijy ei ennättänyt, mutta tarpeet lähtivät mukaan ja tiedossa siis hauska puhde porukalle ennen häitä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti